Rika företag tjänar på billig arbetskraft

Trots vi gått igenom alla aktuella siffror för arbetslöshet i Sverige är det anmärkningsvärt man kan prata om ”arbetskraftsinvandring” Så här fint lät det år 2008

Almega vill frysa ingångslöner

Arbetsgivarna argumenterar för att lägre ingångslöner leder till att fler unga får jobb. Facket å sin sida hänvisar till att det finns få samband internationellt mellan låga ingångslöner och låg ungdomsarbetslöshet, skriver Dagens Industri (DI).

Nån som tror på detta med de siffror vi gått igenom?

Jonas Milton, vd för Almega, säger till DI att receptet är att frysa ingångslönerna i tio år. Det hävdar han skulle skapa jobb åt unga.

– Kan du anställa en person som har erfarenhet till nästan samma pris som en ung och oerfaren person, då tar man det säkra före det osäkra, säger Jonas Milton till DI.

Med andra ord… lönedumpning?

LO:s avtalssekreterare Per Bardh varnar dock för att lönerna blir för låga om inte de som har de lägsta lönerna får följa med i löneutvecklingen.

– En diskare har idag en ingångslön på 17 481 kronor. Han skulle ha 11 000 kronor idag om lönen hade frysts för tio år sedan, säger han till tidningen.

Vi har redan tagit upp exempel på detta och kommer fortsätta ta upp exempel om lönedumpningen!

Det finns inga internationella studier som visar att det här sambandet stämmer, menar Bardh. I Norge och Danmark är ingångslönerna höga och där är arbetslösheten bland unga låg. Däremot ligger Spanien, Belgien och Frankrike i OECD-toppen för andelen arbetslösa i åldrarna 20-24 år och där är ingångslönerna rejält lägre, skriver DI.

Det skiljer en sak från Danmark och Sverige

Massinvandring?