30.000 utländska studenter

30.000 utländska studenter

    Mer än 30 000 studenter har läst i Sverige under de senaste åren, men förra året var det bara 477 som beviljades uppehållstillstånd för arbete efter avslutade studier.– Det är helt snurrigt. Fram till 2008 var det till och med så att de studenter som ville jobba här var tvungna att åka utomlands för att  söka jobben i Sverige, säger Mikaela Valtersson.

 Var ska dessa jobba när vi har

27% ungdomsarbetslöshet

Ungdomsarbetslösheten är fortfarande hög. I mars var den 27 procent enligt Statistiska centralbyrån. Och kravet för att få ett jobb är ofta meriter från tidigare anställningar. Nio av tio ungdomar i åldern 16–25 år, uppger i en ny undersökning från Novus att bristen på arbetslivserfarenhet är det främsta hindret för att få jobb.

Var 3 ung invandrare arbetslös

– Det är tufft. Arbetsgivarna säger att de ska höra av sig, men gör det inte, säger arbetssökande Robin Ivars i södra Stockholm.

Han är en av 19 500 invandrare mellan 19 och 24 år som just nu saknar jobb. Gruppen har på kort tid växt kraftigt. 2008 var ungefär var femte invandrad ungdom utan jobb, i fjol var tredje, enligt statistik som Statistiska centralbyrån tagit fram åt TT

Nån som förstår retoriken hur våra politiker tänker? Var ska alla nya utländska studenter bo?

40.000 utländska studenter

Det ska bli betydligt lättare för de omkring 40 000 utländska studenter, som varje år läser i Sverige, att stanna kvar när utbildningen är kvar. Det här är ett av flera förslag från en statlig kommitté, som sett över lagar och regler på migrationsområdet och som presenteras inom kort. Miljöpartisten Mikaela Valtersson är ordförande i utredningen.

Oavsett hur många nya invandrare Riksdagen och Regeringen vill fylla på med tramset ”öppna och fria gränser” Var ska dom bo?

Allt svårare hitta bostad

Inte bara de största högskole­orterna – Stockholm, Göteborg och Uppsala – har denna höst svårt att erbjuda sina studenter tak över huvudet. Även på orter där tillgången på bostäder brukar vara bättre, som i Linköping, Umeå och Örebro, får man vänta längre än vanligt på en bostad, enligt en sammanställning från Sveriges förenade student­kårer (SFS).

En anledning är att fler söker sig till högskolan när arbetslösheten ökar, samtidigt som antalet 19-åringar är rekordstort. Men det byggs också alldeles för få bostäder, slår Stockholms universitets studentkår (SUS) och den fackliga organisationen TCO fast i en färsk bostadsrapport.
– Det finns strukturella problem på bostadsmarknaden. Det byggs för lite och det byggs inte sådant som efterfrågas av unga och studenter, det vill säga små och billiga lägenheter. Staten och kommunerna måste ta ansvar eftersom marknaden inte löser bostadsbristen, säger TCO:s utredare Kristina Persdotter.

Har Riksdagen och Regeringen någon slags genial lösning här? Viklen verklighetsuppfattning har våra förtroendeinvalda politiker?

Tufft boläge för studenter

Tre nätter i militärtält, sedan två veckor som inneboende på en bäddsoffa. Så var Martin Anderssons boendesituation när han började plugga till civilingenjör i Lund i höstas.

– I tältet var jag fundersam, men som inneboende började det kännas mycket bättre. I början var det aktiviteter och nollning, så mycket nytt och roligt som hände, så då gjorde det inte så mycket att bo på en soffa.

Genom en kompis till en släkting fick han tips om en annons och efter två veckor på soffan fick han sin eget förstahandskontrakt, en källarlägenhet med en kvarts cykelavstånd till skolan.

Studenter utan bostad tvingas tälta

– Jag har försökt med allt: Blocket, studentbostäder, kontakter, säger Martin Andersson som snart tillbringat en vecka i ett av tälten.

– Vi uppmanar alla i Lund att hyra ut sina rum, soffor och extrasängar till våra bostadslösa studenter, säger Christian Nilsson, ordförande i teknologkåren vid Lunds tekniska högskola, som ansvarar för tälten.

Om Riksdagen och Regeringen vill ha hit 40.000 utländska studenter per år för lönedumpningen är så viktig så bör ni svara på var dom ska bo och jobba först?